Reactie PvdA op programma H2000, VVD en D66

Door Annemarieke Nierop op 11 oktober 2022

Dinsdagavond 11 oktober wordt in de gemeenteraad van Heiloo het Uitvoeringsprogramma van het college van Heiloo2000, VVD en D66 besproken. Dit is een uitwerking van het collegeprogramma dat al in juli was gepresenteerd. Hieronder vindt u de inbreng van de PvdA Heiloo.

Goedenavond,

Graag begin ik de inbreng van de PvdA Heiloo met een compliment aan het college. De nieuwe wethouders en de burgemeester stralen energie en oprechte interesse uit. Hun enthousiaste houding is goud waard voor deze gemeenteraad en voor de inwoners van Heiloo.

De PvdA Heiloo had, gezien deze positieve indruk, hoge verwachtingen van het uitvoeringsprogramma van dit college. Maar toen we dat uitvoeringsprogramma in onze fractie bespraken, raakten we hoe langer hoe meer in verwarring.

Waarom hebben we drie maanden moeten wachten op een programma wat feitelijk niet meer is dan een intentieverklaring zonder daadwerkelijke uitwerking in concrete plannen? Welke keuzes liggen er eigenlijk voor?

Waarom wordt nog steeds geen financiële onderbouwing gegeven bij de voornemens die zijn geformuleerd – behalve bij de afslag A9 die waarschijnlijk 1,5 miljoen euro duurder uitpakt (maar dat blijkt uit de conceptbegroting die ons gisteravond is gepresenteerd, niet uit dit uitvoeringsprogramma).

Daarnaast geeft het uitvoeringsprogramma een op z’n zachtst gezegd boterzachte planning. Doelstellingen worden aangemerkt als ‘going concern’ of ‘realisatie in 2023’ (zonder eerste, tweede, derde of vierde kwartaal aan te geven).

De grootste verwarring bestaat bij ons – nog steeds – over de woningbouwplannen van dit college. We begrijpen gewoon niet wat dit college nu precies beoogt te doen. Bij de bespreking van het collegeprogramma in juli hebben we dat ook aangekaart.

Ik ga jullie uitleggen wat wij niet begrijpen.

In de tekst van zowel het collegeprogramma als het uitvoeringsprogramma staat dat de totale som van het aantal woningen dat de komende 10 jaar wordt gerealiseerd in Heiloo, inclusief Zandzoom, de verdeling 30% sociaal, 40% middenduur en 30% duur krijgt.

Maar in dit programma staat ook dat dit college vasthoudt aan de bestaande afspraken met vastgoedontwikkelaars in Zandzoom, waar een kleine 1300 voornamelijk villawoningen staan gepland.

Om dingen helder te krijgen hebben we drie telramen aangeschaft. Elk kraaltje op dat telraam staat voor 10 woningen.

In Zandzoom is met vastgoedontwikkelaars afgesproken dat ze de volgende woningen mogen realiseren:

  • 248 goedkopere woningen (waarvan 115 sociale huur) – lichtblauw
  • 249 middendure koopwoningen – donkerblauw
  • 773 (zeer) dure koopwoningen – gekleurd

Dus dit is het beeld van Zandzoom. En nu zegt het college: de komende 10 jaar gaan we in totaal het percentage nieuwe woningen in Heiloo 30 sociaal/40 middenduur/30 duur laten zijn, inclusief Zandzoom.

Dat betekent dat er enorm veel bijgebouwd zal moeten worden, naast Zandzoom. Het dorp verder uitbreiden gaat niet, dus dat moet op inbreilocaties. Stel nu dat de komende 10 jaar op inbreilocaties 0 dure en zeer dure woningen bijgebouwd worden. Dan zijn die 773 dure en zeer dure woningen die in Zandzoom staan gepland die 30%.

Om vervolgens tot 40% middendure woningen te komen moeten er 796 woningen bijkomen, naast Zandzoom. (immers: als 773 = 30%, dan is 40%: 1045. 249 van die woningen komen in Zandzoom, dus 796 moeten op inbreilocaties in het dorp komen).

En om tot 30% sociale woningen te komen moeten er 525 sociale woningen op inbreilocaties bij. (Immers: 30% = 773, en er komen er daarvan 248 in Zandzoom; 773-248=525).

In telramen ziet er dan als volgt uit:

773 sociale woningen

1045 middendure woningen 

773 (zeer) dure woningen

Hiervan komen er 1270 in Zandzoom, maar waar komen de overige 1321 extra woningen in Heiloo?

En om het ingewikkelder te maken verscheen er vorige week ook nog een interview met verantwoordelijk wethouder Ronald Vennink in het Noordhollands Dagblad waarin hij zegt: ‘Bij nieuwe plannen van meer dan 35 woningen moet in elk geval minstens 30% sociale huur zijn, maar dit is exclusief Zandzoom.’

En daar begrijpen wij 2 dingen niet aan:

  • Ten eerste: op inbreilocaties is het super moeilijk huurwoningen te realiseren, laat staan sociale huur. Dus waar komen die sociale huurwoningen dan? En om hoeveel woningen gaat het?
  • Ten tweede: de wethouder zegt ‘bij nieuwe plannen moet 30% sociale huur zijn, exclusief Zandzoom’, maar het collegeprogramma en uitvoeringsprogramma stellen dat van het totaal aantal woningen dat de komende 10 jaar in Heiloo gebouwd gaat worden, 30% sociaal moet zijn, inclusief Zandzoom. Wat is het nu? Is die 30% sociaal inclusief of exclusief Zandzoom? Of gaat het om 30% sociale koop inclusief Zandzoom en 30% sociale huur exclusief Zandzoom?

Graag geef ik deze telramen aan de wethouder, en ik vraag hem straks in zijn reactie op deze telramen aan te geven hoeveel sociale huur- en koopwoningen er de komende 10 jaar nu bijkomen in Heiloo, in totaal dus inclusief Zandzoom. En hoeveel middendure woningen en hoeveel zeer dure woningen. Want wij zijn de tel kwijt.

We dienen vanavond drie moties in:

  1. Een motie om een bestemmingsreserve op te nemen van € 1 mln waarmee inwoners worden ondersteund bij het isoleren en verduurzamen van woningen (motie PvdA CDA Heiloo_duurzaamheid);
  2. Een motie die het college oproept om op de locatie van het oude gemeentehuis huurwoningen te realiseren in categorie 1 en 2 (motie PvdA Heiloo_huurwoningen op locatie oud gemeentehuis).
  3. Een motie om de gehanteerde inkomensgrens voor bijzondere bijstand en/of minimaregelingen van 120% bijstandsnorm te verhogen naar 130% van de bijstandsnorm (motie PvdA Heiloo_toetsinkomen minimaregeling naar 130 sociaal minimum).

Twee laatste opmerkingen wil ik nog maken.

  • In de paragraaf bereikbaarheid in het uitvoeringsprogramma, zegt het college ‘aan de slag te gaan met het fietsvriendelijker maken van wegen als de Stationsweg en de Zeeweg.’ Graag zouden we zien dat het college hier expliciet ook de Heerenweg en de Zeverhuizerlaan noemt, waar het verkeer nu voor fietsers verre van vriendelijk is.
  • We hebben gehoord dat inwoners die naar het inloopspreekuur van de gemeente komen om hulp te vragen bij de energietoeslag, voor een dicht loket kwamen te staan. Dat kan echt niet! We spreken in deze zaal vaak van het belang een betrouwbare overheid te zijn, daar passen dit soort ervaringen van inwoners beslist niet in.

Dank voor uw aandacht, en we hopen dat de antwoorden van het college meer duidelijkheid zullen geven over de toekomst die Heiloo de komende jaren te wachten staat.

Fractie PvdA Heiloo,
Annemarieke Nierop, Greet Burkels & Yourie Bras

Enkele opmerkingen bij het uitvoeringsprogramma (over tekst en logica):

  • Dit college spreek van sociale woningen, middenklasse woningen en vrije sectorwoningen. Wij zijn ervan uitgegaan dat ‘sociaal’ categorie 1 en 2 is, ‘middenklasse’ categorie 3 en ‘vrije sector’ categorie 4 en hoger. Onze verwarring bestaat eruit dat categorie 3-woningen alleen voor de hogere middenklasse bereikbaar zijn, en ‘vrije sector-woningen’ in het ‘normale’ jargon alle woningen behalve cat. 1 en 2-woningen betreft, en deze term alleen voor de huursector gebruikt wordt omdat die gereguleerd is.
  • In de tweede zin van het uitvoeringsprogramma staat: ‘In het collegeprogramma staan de opdrachten van de gemeenteraad aan het college om Heiloo in de komende jaren nog beter en mooier te maken’. Echter: niet de gemeenteraad heeft de opdracht gegeven voor het collegeprogramma, maar de raadsleden van Heiloo2000, VVD en D66. Er is niet over dit programma gestemd in de raad, dus het kan ook geen opdracht van de raad zijn.
  • Er zitten verschillen tussen het uitvoeringsprogramma en de begroting, bijvoorbeeld m.b.t. verkeer. De begroting lijkt alleen een financiële dekking te geven voor de plannen m.b.t. verkeer, terwijl de intentie van het college op dit onderwerp uit het uitvoeringsprogramma blijkt te zijn om ook te starten met realisatie van het een en ander. Daar is dus geen dekking voor in de begroting, althans, dan zou een deel uit de stelpost van € 300.000 uit de begroting daarvoor aangewend moeten worden. Maar het uitvoeren van reconstructies, ook al is het maar een begin, is bepaald niet goedkoop, dus € 300.000 is daar nooit voldoende voor.

 

Annemarieke Nierop

Annemarieke Nierop

Beste dorpsgenoten, Wat hebben we het toch goed in Heiloo! Inmiddels woon ik hier vijftien jaar, maar nog steeds voelt het als een voorrecht. Zoveel groen, zo dicht bij de duinen. Vaak als ik door ons mooie dorp fiets en al die verschillende huizen zie, de mooie tuinen, moet ik glimlachen. Ik ben blij dat

Meer over Annemarieke Nierop