Twee weken terug in de Witte Kerk werd het Masterplan voor het Loo-pleingebied gepresenteerd. Een veelgehoorde opmerking van aanwezigen in de zaal was: er staat niets in dat masterplan. Wat wordt er nu eigenlijk besloten?
En inderdaad: bij de presentatie werd niet heel goed duidelijk waarover besloten moet worden. Maar als je het Masterplan doorleest, blijkt wel degelijk dat er een heel fundamentele beslissing voorligt.
Er moet namelijk een beslissing genomen worden over de functie van het Loo-pleingebied. Er daarbij zijn er twee opties:
- We kiezen ervoor het Loo-pleingebied een lokale functie te geven, vooral gericht op de inwoners van Heiloo.
- We kiezen ervoor het Loo-pleingebied een regionale functie te geven, waarbij vooral ook wordt geprobeerd mensen van buiten Heiloo naar het Loo te krijgen.
De vraag of we kiezen voor het Loo-plein als lokaal of als regionaal centrum is essentieel voor de inrichting van het gebied.
Loo-plein als hart van het dorp
Kiezen we voor het Loo-plein als dorpshart, lokaal dus, dan ligt het voor de hand ook meer sociale voorzieningen hier te organiseren. Nu al zit Heiloo Energie in het Loo, maar ook het Sociaal Team zou hier een inloopplek kunnen hebben, het Trefpunt zou een dependance kunnen krijgen. Omdat inwoners vooral met de fiets naar het Loo-pleingebied komen, kunnen er wellicht parkeerplaatsen verdwijnen om plaats te maken voor groen.
Loo-plan als regionaal centrum
Kiezen we voor het Loo-plein als regionaal centrum, dan is de inzet om meer mensen, dus ook meer autoverkeer, vanuit de Egmonden en Alkmaar naar Heiloo te trekken. Daar moet in het verkeersplan dus rekening mee gehouden worden, want de Kerkelaan, Stationsweg en Heerenweg zullen dan extra belast worden. Er zullen wellicht meer in plaats van minder parkeerplekken moeten komen. Het Looplein autovrij maken zal logistiek niet mogelijk zijn.
Gevolgen van de keuze
Als je het Masterplan goed leest, wordt duidelijk dat het college met dit plan inzet op een regionale functie van het Loo-plein. Dus er wordt ingezet op meer mensen van buiten naar de dorpskern trekken. De ontwikkeling van het Looplein-gebied staat vooral in het teken van consumeren. Mensen worden verleid hiernaar toe te komen om te winkelen of om in de horeca iets te nuttigen.
Nu is het fijn dat er winkels en horeca zijn in het Loo-pleingebied, maar PvdA Heiloo zou juist graag zien dat het Loo-pleingebied ook wordt ingericht voor alle inwoners. Dat het dus een plek wordt waar je ook een uurtje met je kinderen kunt spelen rond een fontein – terwijl je een broodje eet dat je van thuis hebt meegenomen. Een gebied waar je ook prettig kunt vertoeven als je geen geld hebt om voor € 4,25 jus d’orange te drinken op het terras. Een plek waar je bijvoorbeeld een gratis tentoonstelling kunt bekijken van de plaatselijke kunstenaar, of waar je een tentoonstelling kunt zien van de Historische Vereniging Heiloo over het schuine paadje waar Willibrordus nog overheen liep.
De PvdA Heiloo zou van het Looplein een gebied willen maken dat echt ten dienste staat aan alle inwoners van Heiloo. Een autovrij Loo-plein – en dat heeft dus ook gevolgen voor de verkeersstromen en de (on)mogelijkheid van een extra supermarkt.
En daarom zijn we tegen dit Masterplan, want hiermee wordt juist ingezet op het verder ontwikkelen van de regionale functie van dit gebied.