Persbericht: desinformatie Amante Vastgoed bij verkiezingen Heiloo

2 maart 2022

Persbericht PvdA Heiloo, 2 maart 2022

Vandaag plaatste vastgoedondernemer Amante Vastgoed in de Uitkijkpost een paginagrote advertentie met een stemadvies gericht aan de inwoners van Heiloo om niet op de PvdA Heiloo te stemmen. Ook plaatste Amante Vastgoed een ingekocht redactioneel artikel in de Uitkijkpost waarin onwaarheden worden verkondigd over standpunten die de PvdA zou innemen.

Zo wordt gesteld dat de PvdA tegen snelle woningbouw in de Zandzoom is. Dat is onjuist. PvdA Heiloo is voorstander van de bouw op korte termijn van woningen in Zandzoom, maar wil een bestemmingsplan waarin heel veel meer ruimte wordt gemaakt voor betaalbare woningen voor middeninkomens en lagere inkomens. Koop en huur. Dat is een segment waar vastgoedondernemers minder winst op kunnen maken. Amante Vastgoed stelt dat de plannen van PvdA Heiloo een vertraging van 10 jaar en een miljoenenschade voor Heiloo zullen opleveren. Deze ongefundeerde stellingname wordt niet onderbouwd en is pertinent onjuist.

Dat Amante Vastgoed niet blij is met de plannen van PvdA Heiloo begrijpen we, want wij stellen de belangen van woningzoekenden in Heiloo boven de financiële belangen van vastgoedontwikkelaars. Maar dat Amante Vastgoed zich actief in het politieke debat mengt, en zich in de plaatselijke krant direct tot de inwoners van Heiloo richt met een negatief stemadvies en desinformatie keuren wij niet alleen af, maar vinden we ook onwenselijk voor het functioneren van onze lokale democratie.

Amante Vastgoed stelt dat in Zandzoom – volgens de plannen die Heiloo2000, VVD, CDA, D66 en Heiloo Lokaal steunen – zal worden gebouwd voor diverse prijsklassen. Echter, in die plannen heeft bijna twee derde van de geplande 1300 woningen een waarde van meer dan een half miljoen euro en is slechts voor 10% huurwoningen ingepland. Naar de letterlijke betekenis van het woord wordt er dan inderdaad in diverse prijsklassen gebouwd, maar de verhouding is volledig uit het lood geslagen, in het nadeel van betaalbare woningen voor inwoners uit Heiloo met een middeninkomen of lager inkomen.

Figuur: weergave van de Zandzoomplan van Heiloo2000, VVD, CDA, D66 en Heiloo Lokaal (prijspeil 2019; na indexatie komen deze prijzen nog veel hoger uit).