Concrete voorstellen voor een beter Heiloo – Kadernota

12 juli 2022

Maandagavond 11 juli, in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, werd de Kadernota behandeld. Hieronder de inbreng van de fractie van PvdA Heiloo. De vergadering is terug te kijken via de website van de gemeente.

Beste raadsleden, beste college, beste luisteraars,

Vandaag wordt de raad gevraagd in te stemmen met de Kadernota 2023.  Het is een ‘beleidsarme’ kadernota. Dat is ook wel logisch want we hebben een kakelvers college dat pas een paar weken geleden is aangetreden.

Alvorens de kadernota te beschouwen zou ik willen wijzen op het feit dat de mei-circulaire ons een begrotingsoverschot in het vooruitzicht stelt voor 2022. Zonder begrotingswijziging kan dat geld echter niet worden aangewend. De PvdA roept het college daarom op om snel met plannen te komen voor besteding van deze middelen op een manier die ten goede komt aan de inwoners van Heiloo.

Kijkend naar de kadernota die voor ons ligt, doet PvdA op vijf thema’s concrete voorstellen waarbij we zorgvuldig hebben gekeken naar het eerder gepresenteerde collegeprogramma

  1. De enorme behoefte aan woningen
  2. De duurzaamheidsambitie
  3. De verkeerssituatie in Heiloo
  4. Bestaanszekerheid, en de dreigende armoede door prijsstijgingen
  5. Risicobeheersing van de gemeentefinanciën

Het eerste thema waar wij voorstellen voor doen gaat over de behoefte aan woningen.

Er is in Heiloo een schreeuwend tekort aan huurwoningen. Aan sociale huurwoningen maar ook huurwoningen voor middeninkomens.

Wij zouden graag zien dat in Heiloo echt vaart wordt gemaakt met het realiseren van betaalbare huurwoningen. Die kans is er nu bijvoorbeeld op deze plek, dit gemeentehuis. Op korte termijn verhuist de gemeente uit dit gebouw. Dan komt hier best een groot oppervlakte vrij. Laat dat nou gemeentegrond zijn! Dus de gemeente kan zelf bepalen wát hier gebouwd wordt. We dienen vanavond een motie in waarin we het college oproepen op deze locatie huurwoningen te realiseren in de categorieën 1, 2 en 3. (motie PvdA Heiloo_huurwoningen op locatie oud gemeentehuis)

We steunen dan ook van harte de motie van het CDA over het inzetten van eigen grond voor betaalbare woningen.

PvdA Heiloo hoopt verder dat het nieuwe college creatief gaat kijken naar mogelijkheden voor betaalbare woningen: niet denken vanuit wat niet kan, maar denken vanuit wat wel kan.

Het tweede thema gaat over duurzaamheid.

De energieprijzen blijven stijgen en we willen allemaal van dat Russische gas af. We moeten onze woningen dus energieneutraal maken. Dat had eigenlijk gisteren al moeten gebeuren. We kunnen er in elk geval niet nog een jaar op wachten.

De PvdA Heiloo heeft hier vorig jaar twee moties voor ingediend, die ook zijn aangenomen maar waar allebei nog geen of onvoldoende uitvoering aan is gegeven. Die moties gingen over een plan van aanpak om huishoudens in Heiloo financieel te ondersteunen die te maken hebben met energiearmoede. En een plan van aanpak voor de begeleiding vanuit de gemeente om woningen te helpen verduurzamen.

Wij denken dat op dit laatste punt het komend jaar echt stevige actie vanuit de gemeente én regie noodzakelijk is en daarom dienen we een motie in met als doel een reservering te maken om dit uit te bekostigen.

De tabel met de ontwikkeling van het structurele saldo in dit jaar en in de komende jaren laat zien dat tot en met 2025 per jaar ruim € 2 miljoen extra middelen beschikbaar komen van het rijk. Dus in vier jaar tijd ruim € 8 miljoen. Onze oproep aan dit college is om een deel van dit extra geld vooral in te zetten voor de thema’s die er voor de inwoners echt toe doen. Verduurzaming van woningen is zo’n thema, zodat de energierekeningen ook in de toekomst betaalbaar blijven.

Hier ligt echt een serieuze opgave voor de gemeente. Het rijk stelt de middelen ter beschikking, maar het is aan onszelf om het waar te maken. Die kans krijgt dit college. (Zie onze motie hiervoor: motie PvdA Heiloo_Kadernota_bestemmingsreserve duurzaamheid)

Het derde thema waar we voorstellen voor doen betreft het verkeer.

In 2018 is het verkeersbeleid 2018-2030 vastgesteld. Daarin hebben we een aantal uitgangspunten met elkaar afgesproken. Bijvoorbeeld dat Heiloo een fietsdorp is. Het onlangs gepresenteerde verkeersonderzoek concentreert zich op een specifiek aspect van het verkeer, namelijk bereikbaarheid.

PvdA Heiloo constateert dat Heiloo het predicaat fietsdorp dreigt te verliezen. De weginrichting voldoet op belangrijke punten hiervoor niet. De PvdA roept het college in een motie op een plan van aanpak uit te werken hoe Heiloo als fietsdorp wordt ingericht. (motie PvdA Heiloo_verkeer_Heiloo fietsdorp)

PvdA Heiloo roept ook op tot een evaluatie van het participatietraject van het verkeerspanel. Het verkeerspanel is een intensief participatietraject, dat veel inzet vraagt en heeft gevraagd van mensen. Het is volgens ons verstandig om lessen te trekken uit het participatietraject ten behoeve van toekomstige participatietrajecten. Ook hiervoor dienen we een motie in. (motie PvdA Heiloo_verkeer_evaluatie verkeerspanel)

Het vierde thema waar we aandacht voor vragen is bestaanszekerheid.

Met de huidige gierende inflatie worstelen veel inwoners om hun boodschappen te kunnen blijven betalen. Dat geldt niet alleen voor minima, ook voor mensen met een gemiddeld inkomen.

PvdA Heiloo stelt daarom voor de minimaregelingen uit te breiden naar de doelgroep inwoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Ook hiervoor ligt vanavond een motie voor. (motie PvdA Heiloo_kadernota_toetsinkomen minimaregeling naar 130 sociaal minimum)

Het vijfde en laatste thema is risicobeheersing.

Laat ik vooropstellen: onze insteek is constructief. Maar we nemen onze vertegenwoordigende en controlerende taak ook serieus. Net als u. Dat betekent dat we ook oog moeten hebben voor de risico’s die onze gemeente loopt, juist gezien de vele ambities die er zijn. PvdA Heiloo stelt vast dat het in de kadernota en ook elders ontbreekt aan aandacht voor de mogelijke financiële risico’s.

Als voorbeeld de A9. De cijfers waarmee gerekend is, zijn van voor de stikstofcrisis en voor de Oekraïnecrisis. In de laatste rapportage staat nota bene vermeld dat de cijfers ‘nog geïndexeerd moeten worden’. Als gemeente hebben we gezegd ‘er komt geen cent meer bij’.

De haalbaarheid van de afslag A9 lijkt niet dichterbij te komen. Om nog maar niet te spreken over het tijdig realiseren van de beoogde plannen in Zandzoom.

Onze concrete oproep aan het college is om voor het komende jaar zogenoemde ‘plan B’ scenario’s uit te werken waardoor duidelijk wordt naar welke reserveringen we al dan niet toe moeten werken, als zaken toch niet doorgaan of flinke vertraging oplopen. Het is verstandig om voorbereid te zijn als het allemaal toch tegenvalt.

Laten we de wijze woorden van Lodewijk van Deyssel ter harte nemen – die Nederlandse schrijver die behoorde bij de Tachtigers. ‘Goed idealisme zal reëel zijn en goed realisme ideaal.’

Tot zover onze inbreng voor de eerste termijn.

Namens de PvdA Heiloo,

Annemarieke Nierop
Yourie Bras
Greet Burkels
Peter Croux