Door op 5 mei 2011

65 jaar lid: zes leden onderscheiden met de Willem Drees-penning

Daar waar 1 mei voor velen tegenwoordig niets meer dan een dag is om bij te komen van Koninginnedag, ligt de ware betekenis van de Dag van de Arbeid toch iets dieper: aanvankelijk werd 1 mei in 1889 uitgeroepen als een herdenkingsdag voor diegenen die waren omgekomen in de strijd voor arbeidsemancipatie en tegen de mensonterende werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden die destijds in Nederland en elders in de wereld eerder regel dan uitzondering waren.

Ofschoon de Dag van de Arbeid vanwege het inmiddels sterk verbeterde arbeidsklimaat door de jaren heen bij de Nederlandse bevolking in het algemeen sterk aan betekenis heeft ingeboet, hecht de Partij van de Arbeid nog altijd grote waarde aan 1 mei.Voor ons is 1 mei de gelegenheid bij uitstek om onze jubilarisleden aan wie de huidige generatie haar hoge levensstandaard mede te danken heeft in het zonnetje te zetten. Dit jaar had de viering echter een extra feestelijk tintje: in Heiloo vierden maar liefst 6 leden hun 65-jarig jubileum als partijlid sinds de oprichting van de Partij van de Arbeid in 1946. 

Als voorzitter van de afdeling Heiloo genoot ik op zondag 1 mei dan ook het voorrecht om samen met onze secretaris Roelof Bos de volgende jubilarissen in het kader van hun 65-jarig partijlidmaatschap te onderscheiden met de Willem Drees-penning: mevrouw Peters, mevrouw Van Dantzig, het echtpaar Linnekamp, de heer Verhagen en de heer Stammes.

 

Zonder uitzondering werden wij overal hartelijk ontvangen en was iedere ontmoeting voor ons een boeiende en unieke ervaring. Ondanks de zeer respectabele leeftijd van de jubilarissen – te weten tussen 85 en 94 jaar – viel het mij op dat zij allen nog zeer helder van geest waren en dat hun toewijding voor de Sociaal Democratie in de loop der jaren geenszins aan kracht had ingeboet. Integendeel: ieder had een eigen uniek verhaal en wist deze dit met een innemende hoeveelheid inspiratie en enthousiasme te vertellen.

 

Jan & Adrie Linnekamp 65 jaar lid van de PvdA.

 

Naast de genoemde jubilarissen kregen nog 40 andere leden van 65 jaar en ouder traditiegetrouw een roos van het bestuur van de PvdA Heiloo aangeboden.

 

Samengevat kan onze afdeling terugkijken op een zeer geslaagde Dag van de Arbeid 2011!

 

André Czeyki

Afdelingsvoorzitter PvdA – Heiloo